MARMARİS
MARMARİS Güneybatı Anadolu'nun dağları, ormanları ve koyları ile denizin birlikteliğine sahne olan Reşadiye Yarımadası'nda ve Karia'nın ünlü liman kenti Physkos'ta kurulan Marmaris, 866 km2 yüz Ölçüme sahip doğa harikası bir yerleşim alanıdır. Ege Denizi ile Akdeniz sularının birleştiği sahilde yer alan Marmaris; Gökova ve Hisarönü Körfezleri ile Akdeniz kıyısında yaklaşık 100 adet doğal liman konumunda koy ve körfezi, adaları çoğu yerde denizle bütünleşen 6500 hektar çam ve Günlük "Sığla Ağacı" (Liquidamber Orientalis) ormanı, olağanüstü doğal güzellikleri, sualtı zenginlikleri ve Güney Ege'nin en büyük ve modern marinası ile Türkiye'nin uluslararası turizm pazarında talep yaratan alternatif turizm ve rekreasyon merkezidir.
Marmaris Otelleri
Yüzyıllardan beri Anadolu medeniyetlerine ev sahipliği yapan Marmaris doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi mirası ile de ilgi çekmektedir. Bir tatil beldesinden beklenilen tüm imkanları misafirlerinin önüne sunan şehirde hem kıyıya uzanan dağlardan yeşilin muhteşem görüntüsü ile büyülenebilir hem de sıcacık güneşin masmavi denizin ve incecik kumların keyfini çıkarabilirsiniz. Marmaris otel fiyatları, mevsimsel olarak değişiklik gösteriyor. Yaz aylarında yükselen otel fiyatları bahar ve kış aylarında uygun fiyatlı olarak seyrediyor.
Muğla'nın dünyaca ünlü turizm beldesi olan Marmaris otelleri muhteşem doğası ve eşsiz tarihi eserleri ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmaktadır. Kristal görünümündeki denizi ve benzersiz plajları ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Marmaris, Türk turizmine damgasını vurmaktadır. Çam ağaçları ile çevrelenmiş doğal limanı ve palmiye ağaçları ile süslü kıyı şeridinde yer alan mimarisi Marmaris’i ideal bir tatil beldesi yapmaktadır.
Muğla Otelleri arasında yer alan 5 yıldızlı Marmaris otelleri özellikle ailelerin tercihi olabiliyor. Bunlardan bazıları; Blue Bay Platinum Hotel, Green Nature Diamond Hotel, Mehtap Beach Hotel, Ideal Prime Beach, Grand Paşa Hotel, Golden Rock Beach Hotel. Ayrıca aileler yine özellikle Marmaris herşey dahil oteller de tercih edilebiliyor.
Türkiye’nin en güzel tatil merkezlerinden biri olan Marmaris, hem karadan hem de havadan sağladığı ulaşım kolaylığı ile her yıl turizm sezonunda yerli yabancı turistlere ev sahipliği yapmaktadır. Marmaris otel fiyatları belirli dönemlerde ve erken rezervasyon durumlarında farklılık göstermektedir. Marmaris en uygun konaklama imkânı sağlayan birbirinden farklı yüzlerce oteli ile her keseye hitap etmektedir. Marmaris otel fırsatları için maille haberleşebilir ya da fırsatları takip ederek mükemmel bir tatil yapabilirsiniz. İster beş yıldızlı ultra her şey dahil otellerde isterseniz küçük butik otellerde dilediğiniz şartlarda tatil keyfi yaşayabilirsiniz.
Marmaris’te her keseye uygun oteller bulunmaktadır. Oda kahvaltı, sadece oda, her şey dahil ve ultra her şey dahil hizmetler içeren otellerin yanı sıra tatil köyleri de Marmaris’te tatil yapmak isteyen her kesime uygun seçenekler içermektedir. Büyük oteller çocuk kulupleri ve bakım hizmetleri içermesi ve ayrıca aquaparkları, çocuk yüzme havuzları, su kaydırağı gibi ayrıcalıkları nedeniyle genelde çocuklu ailelerin tercihi olmaktadır.
Marmaris otelleri herşey dahil konsept seçenekleriyle misafirlerini ağırlıyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören Marmaris otelleri, her şey dahil konsept içerisinde sabah, öğle ve akşam yemeklerini açık büfe olarak servis ediyor. Belirli saat aralıklarında açık büfe olarak servis edilen yemekler, ultra her şey dahil konsep olduğunda zaman kısıtlaması olmadan servis ediliyor. Otellerin sunduğu banana, jetski gibi aktiviteler ekstra olarak ücretlendiriliyor. Yerli ve yabancı içki seçenekleri ise otellerin insiyatifinde bulunuyor.
MARMARİS İKLİMİ en belirgin ikliminin Marmaris, Akdeniz özelliklerine sahiptir. Yörenin yaz ayları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlıdır. Yılın yaklaşık 270 günü güneşli geçen Marmaris'te; en yüksek ortalama sıcaklık (Temmuz) 28.2 derece, en düşük ortalama sıcaklık (Ocak) 10.4 derece, yıllık ortalama deniz suyu sıcaklığı 20.6 derece, yıllık ortalama yağış miktarı ise 1191 mm.dir.
MARMARİS TARİHİ Karia'nın, Anadolu-Rodos-Mısır arasında önemli bir ticaret limanı ve askeri üssü olan Physkos (Marmaris); coğrafi konumu ve stratejik özellikleri nedeniyle, tarihte ticaret gemilerinin uğrak yeri olmasının yanı sıra hem karadan hem de denizden saldırılara hedef olmuştur. Yöre M.ö. 1044 yılında İonialılar, M.Ö. 1000'de Dorlar tarafından yönetilmiş ve bu dönemde 9 adet Dor koloni şehrinin kurulmasıyla, Physkos'ta deniz ticareti büyük gelişme göstermiştir.
M.Ö. VI. yüzyılda Lydia, M.Ö. 546 yılında Pers, MD' 333'te Makedonya Kralı Büyük İskender, M.Ö. 228 yılında Pergamon (Bergama) Krallığı, M.Ö. 138'de Roma imparatorluğu yönetimine geçen Physkos; M.S. 395 yılında Bizans, 1284'te yöreye egemen olan Menteşeoğulları, 1391 yılında ise Yıldırım Bayezıd Dönemi'ndeOsmanlı İmparatorluğu'na katılmış ve Türkler'in bölgeyi fethinden sonra, adı Marmaris olarak anılmaya başlanmıştır. 26 Mart 1522 tarihinde Marmaris'e gelen Kanun Sultan Süleyman, Rodos Seferi süresince bir askeri üs olarak kullandığy Marmaris Kalesi'ni, Rodos dönüşünde restore ettirmiştir. 1867 yılında ilçe olan ve 11 Mayıs 1919 - 5 Temmuz 1921 tarihleri arasında İtalyanlar tarafından işgal edilen Marmaris, Cumhuriyetin ilanından sonra Muğla İli'nin bir ilçesi ve günümüz Türkiyesi'nin uluslararası standartlara sahip en gelişmiş turizm merkezi olmuştur.
TURİZM VARLIKLARI VE ÖZELLİKLERİ
A- DOĞAL VARLIKLAR 1.- Marmaris Milli Parkı "National Park” Akdeniz-Ege Bölgeleri'nin geçiş alanında ve Muğla/Marmaris İlçesi sınırları içinde yer alan 29.206 hektar alan, eşsiz coğrafi konumu ve endemik kaynak değerleri nedeniyle 8 Mart 1996 tarihinde koruma altına alınmış ve "Milli Park” ilan edilmiştir.
2.- Gezi ve Rekreasyon Alanları (Sightseeing) a) Marmaris'in, Gökova Körfezi'nde (Kerme Körfezi)* yer alan ve Mavi Yolculuk ( The Blue Voyage) yat turlarının en çok tercih edilen etkileyici koyları ve rekreasyon alanları; kuzeyden güneybatıya doğru sırasıyla Gelibolu Limanı, Sedir Adası (Kleopatra Adası), Karacasöğüt, Okluk Koyu, İngiliz Limanı, Löngöz, Yedi Adalar, Bördübet Limanı'dır.
aa) Sedir Adası (Kleopatra Adası), Sedeir adası:Saray adası (Kleopatra Adası): Sedir Adası; Orta Ada ve Küçük Ada olmak Üzere 3 adadan oluşmaktadır. Saray Adası, Antik Cedreae (Kedreai) Kenti ve ünlü Kleopatra Plajı ile tanınmaktadır. Adanın kuzeybatı yönündeki küçük koyda, halk arasında Kleopatra'nın yüzdüğü bulunmaktadır. söylenen ünlü Kleopatra Plajı bulunmaktadır.
Bir efsaneye göre; Mısır Kraliçesi VII. Kleopatra ile Romalı Generel Marcus Antonius'un bu koyda birlikte oldukları, denize girdikleri ve buranın altın sarısı, iri taneli, vücuda yapışmayan kumunun** Antonius tarafından gemilerle Mısır'dan getirtildiği ifade edilmektedir.
Marcus Antonius'un (M.Ö.83-30), VII. Kleopatra (M.Ö.69-30) ile yaklaşık 7 yıl süren romantik bir birliktelikte yaşadığı belirtilmektedir. ilkçağ yazarları, VII. Kleopatra'nın; kısa boylu, uzun burunlu, ince dudaklı ve uzun boyunlu olduğunu, ancak çok zeki ve hırslı bir yapıya sahip bulunduğunu ifade etmektedirler.
ab) İngiliz Limanı: Dağ, deniz ve bitki örtüsünün muhteşem birliktelik sunduğu Gökova Körfezi'nde, kıyıya kadar inen çam ağaçları arasında doğal bir gölü anımsatan İngiliz Limanı, "Yat Turizmi”nin en ilgi çekici uğrak yeridir.
"Bu Deniz Kızı, düşlerini süsleyen CENNET'e erişebilmek için nice engin denizler, ufuklar aştı, kıtalar, adalar, koylar dolaştı. Ta ki GÖKOVA'ya ulaşana kadar”. "Ey dost, ALLAH'ın bizlere emanet ettiği bu DÜNYA CENNETİ Gökova'nın sen de kıymetini bil. Onu koru, sakın bozma, yakma, kirletme! Deniz Kızı'nı tekrar yollara düşürme".
Ünlü deniz gezgini ve çevre dostu Sadun BORO'nun; limanın girişine yaptırdığı "Deniz Kızı Heykeli" ile insanlara çevre bilinci konusunda verdiği anlamlı mesaj, Yörenin doğa harikası çevre değerlerine duyulan hayranlığın önemli bir göstergesidir.
ac) Bördübet Limam: Marmaris-Datça yolunun 29. ki10metresinden, kuzeydeki Gökova Körfezi'ne (Gulf of Gökova) ayrılan 9 km.lik yolla ulaşılan Bördübet limanı; doğal sit kapsamında olup, sık çam ve günlük ağaçlarının görünümündeki Ormanları oluşturduğu Amazon Olağanüstü doğal güzellikleri, Norveç fiyortlarım anımsatan çok sayıda koyları, sakin ve temiz denizi ile mavi yolculuk ve jeep-safari turlarının yöredeki en etkileyici gezi ve rekreasyon alanıdır.
b) Marmaris'in Bozburun (Loryma) Yarımadası'ndaki Gezi (Sightseeing) ve Rekreasyon Alanları ise, yarımadanın konumu itibariyle şöyle gruplandırılabilir:
ba) Günnücek Mesire Alanı: Marmaris'e 2 km. uzaklıktadır. Günnücek; parfümeri ve ilaç sanayinde kullanılan sığla yağının çıkarıldığı dünyadaki endemik bitki türlerinden biri olan Günlük Ağaçları (Liquidamber Orientalis), sığ plajı ve temiz denizi ile yörenin ünlü bir rekreasyon alanıdır.
bb) Yalancı Boğaz: Marmaris'e 8 km. uzaklıktadır. Nimara Yarımadası'nı karaya bağlayan doğal set konumundaki Yalancı Boğaz; günlük tekne gezilerinin (daily tour) önemli uğrak yeri olmasının yanı sıra, "Ahşap Gulet Tekneleri”nin yapıldığı tersaneleriyle de ünlüdür.
bc) Cennet Adası: Marmaris Körfezi'nin karşısında, Yalancı Boğaz ile karaya bağlanan Cennet Adası (Nimara Yarımadası) aslında bir yarımada konumunda olup, zengin bitki örtüsü ve temiz denizi ile tur teknelerinin ve yatların önemli bir uğrak yeridir.
bd) İçmeler: Marmaris'e 10 km. uzaklıkta, yakın geçmişte şifalı su kaynakları ile ünlü İçmeler Yöresi; günümüzde plajı, denizi ve turistik tesisleri ile tanınan bir turizm merkezidir.
be) Fosforlu Mağara: Turunç ve Kumlubük tekne turlarının vazgeçilmez uğrak yeri olan doğal mağara; yeşil ve turkuaz renkli suları, akvaryumu anımsatan jeolojik özellikleriyle ilgi çeker.
bf) Turunç: Marmaris'e 21 km. uzaklıkta, ormanlarla kaplı bir koyda, balığı, çam balı ve dağlarında Yörük yaşamı (nomad life) ile ünlü Turunç; üçüncü kez "Mavi Bayrak" alan iri kumlu plajı ve çivit mavisi temiz denizi, su sporları ve trekking güzergahları, dalma "Skuba" meraklıları için sualtı zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile tekne gezilerinin ve jeep-safari turlarının en çok tercih edilen turizm beldesidir.
bh) Çiftlik: Dağları çam ağaçlarıyla kaplı Çiftlik; serin dağ havası, yörenin en güzel koyunda iri kumlu geniş plajı, temiz denizi, koy girişindeki küçük adası ve çevresinde dalma "Skuba” meraklıları için sualtı zenginlikleri ile hem mavi yolculuk gezilerinin hem de jeep-safari turlarının gözde tatil beldesidir.
bı) Bozukkale: (Bozburun) Yarımadası'nın güneyindeki son yerleşim alanı olan Bozukkale Koyu; genellikle Bodrum-Datça-Marmaris-Fethiye-Antalya "Mavi Yolculuk” seyahatlerinde yatların uğrak, konaklama ve geçit yeridir.
bi) Bozburun:Marmaris - Bozburun Yarımadası'nın güneybatısında, alternatif turizm yöresi konumundaki Bozburun Kasabası; Gulet Tekneleri'nin yapım, bakım ve Onarım merkezi olarak tanınmaktadır. Her yıl 26-28 Ekim arasında "Uluslararası Bozburun Gulet tarihleri Festivali”nin çeşitli etkinliklerle kutlandığı Bozburun; kekik kokan dağları, dik yamaçlı çok sayıda koyları ve adacıkları ile yat turizmi için ilginç bir coğrafyaya sahiptir.
bj) Selimiye: Marmaris'e 35 km. uzaklıkta, her mevsim bahar ve yazın yaşandığı balıkçı köyü Selimiye; çam ve badem ağaçları ile kaplı yeşil tepeleri, yat turizmiiçin doğa harikası koyları, her yerde girilebilen temiz denizi ile mavi yolculuk gezilerinin önemli bir uğrak yeridir. Ayrıca, balık ve bademi ile ünlü Selimiye, sakinlik arayan doğa dostu potansiyel turistlerin karayoluyla kolayca Ulaşabildikleri bir sayfiye ve tatil beldesidir.
bk) Turgut: Jeep-safari turlarının uğrak yeri olan Turgut, trekking güzergahları ve zengin flora varlıkları olan bir vadideki akarsuyun oluşturduğu yaklaşık 5 m yükseklikten dökülen şelalesi ile ünlü bir yerleşimdir.
bl) Orhaniye: Hisarönü Körfezi'nde, çam ormanları ile kaplı doğal bir koyda çok etkileyici coğrafi konuma sahip olan Orhaniye; temiz ve sakin denizi, yöreye özgü küçük yat limanı, koyun içinde yaklaşık 600 m. uzunluğunda ve 2 m. genişliğinde kumul hareketleri sonucu oluşan ve efsanelere konu olan doğa harikası "Kız Kumu"* ve Karia Antik Kenti "Bybassion" kalıntıları ile hem yat turizmi, hem de jeep-safari turlarının çok fonksiyonlu gezi ve rekreasyon alanıdır.
bm) Hisarönü: Marmaris'e 23 km. uzaklıkta ve kendi adıyla anılan körfezin sonunda yer alan Hisarönü; orman ile denizin içiçe olduğu koyları, doğal güzellikleri ve m anzarası, çam kokulu havası, kaynak suları ve İnbükü kamp alanları ile ünlü bir tatil yöresidir.
B.-MARMARİS TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPITLAR 1.- Türkler'den Önceki Dönem a) Physkos: Karia Bölgesi'nin Ege ve Akdeniz'e açılan önemli bir liman kenti olan Physkos, Marmaris'in 2 km. kuzeyindeki Asartepelde kurulmuştur. Bugünkü kalıntılar arasında akropol ve Hellenistik Çağ'a ait surlar bulunmaktadır. Physkos, Büyük İskender Dönemi'nde Rodos'a bağlı bir yerleşim olarak önem kazanmıştır.
b) Nimara (Cennet Adası): Marmaris Körfezi'nin güneyinde yalancı boğazla ana karaya bağlanan cennet Adası'nda, Nimara Antik yerleşim alanı yer almaktadır . Nimara yerleşiminde Bizans Dönemi'ne ait manastır ve akropol yapı kalıntıları bulunmaktadır.
c) Amos: Turunç Beldesi, Kumlubük Koyu'nun kuzeybatısındaki Asarcık Tepesi'nde kurulmuş Antik Dönem'in önemli bir kenti olan Amostta; Hellenistik Dönemle tarihlenen iyi korunmuş tiyatro, 2 m. kalınlığında, 4-5 m. yüksekliğindeki kent surları ve tapınak kalıntıları bulunmaktadır. 1948 yılında Prof. Dr. George E. BEAN tarafından Amos'ta yapılan kazılarda, kamuya ait tarım alanlarının kiralanması aşamasında uygulanan; "kira karşılığının "güvence verilişi", ödenmesi”, "toprağın kullanımı” konularını içeren, M.Ö. 200 yılına ait üç adet kira sözleşmesi (kontrat) yazıtının bulunması yörede ticari ve ekonomik ilişkilere verilen önemin açık bir göstergesidir.
d) Saranda: Marmaris'e 45 km. uzaklıkta, Söğüt Köyü'nün güneyinde yer alan Saranda; Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemleri'nin önemli bir yerleşimidir. Saranda'da Geç Bizans Dönemi'ne ait kent kalıntıları bulunmaktadır.
e) Loryma: Antik Çağ'da Loryma Yarımadası olarak bilinen Bozburun Yarımadası'nın güneybatısındaki Bozuk Koyu'nda M.Ö. VII. yüzyılda kurulmuştur. Yerleşim alanında; kenti çevreleyen sur kalıntıları, koyun girişini kontrol eden dar ve uzun liman kalesi, kentin batısındaki ovada Artemis Kutsal Alanı "Artemision Soteria”,koyun batısında ise nekropol bulunmaktadır. Olumsuz hava koşullarına karşı korunaklı olan Loryma limanı, Peleponnes Savaşı'nda Atina donanmasına üs görevi yapmıştır (Gürdal; 1998,s.26).
f) Bybassios: Orhaniye Beldesi'nde, Hisarönü Körfezi'ne bakan bir tepenin yamacına kurulmuştur. Antik Kent'in yapı kalıntıları, çam ormanları ile kaplı bir alanda yer almaktadır.
g) Castabus (Kastabeia): Hisarönü Beldesi, Pazarlık Tepesi'nde M.Ö. V. yüzyılda kurulmuş olan Castabus Antik Kenti, döneminin önemli bir "sağlık merkezidir". Her yıl "Castabeia Festivali"nin düzenlendiği kentte, özellikle kadın hastaları iyileştirmesiyle ünlü Tanrıça Hemithia adına M.Ö. IV. yüzyılda yapılmış İonia Tapınağı ve tiyatro Yapı kalıntıları bulunmaktadır.
h) Cedreae(Kedreai): Gökova Körfezi'ndeki Sedir Adası'nda kurulmuş olan bir Karia Kenti'dir. Rodos Peraiası'ndaki en önemli yerleşimlerden birisi olan Cedreae; surlarla çevrili olup, adanın doğu kesiminde Dor düzenİnde yapılmış Apollon Tapınağı, Christian Bazilikası, kuzeydeki bir tepede yönü körfeze bakan iyi durumdaki tiyatro batıda ise agora yer almaktadır. Küçük Ada'da kentin nekropol yapı kalıntıları bulunmaktadır. Arkeolojik bulgulara ve yazıtlara göre, Cedreae Antik Kenti'nde Apollon festivaller atletizm yarışmaları ve onuruna düzenlenmiştir. Gerbekse "Gerbekilise" (Çiftlik), Hydas (Selimiye), Erine (Hisarönü), Marmaris İlçesilnin henüz arkeolojik araştırma yapılmamış diğer önemli Antik yerleşim merkezleridir.
2.- Türk Dönemi a) Marmaris Kalesi: Marmaris kent merkezinde en önemli tarihi yapıt olan kale, Herodotos'a göre; ilk kez M.Ö. 3000'li yıllarda İonialılar tarafından yapılmış, M.Ö. 330 yılında Physkos'a egemen olan Büyük İskender, tahrip olan kalenin stratejik önemi nedeniyle yeniden onarımını yaptırmıştır. Evliya Çelebilnin Seyahatnamesi'ndeki bilgilere göre kale, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1522 yılında Rodos Seferi esnasında bugünkü şekliyle büyütülerek yaptırılmış ve ordu burayı askeri üs olarak kullanmıştır. Marmaris ve çevresinin en güzel manzarasına sahip olan kale, 1980-1990 yılları arasında orijinaline yakın bir şekilde restore ettirilmiştir. 1991 yılından itibaren müze olarak değerlendirilen kaleden, kültürel ve sanatsal etkinlikler için yararlanılmaktadır.
b) Kervansaray: 1545 yılında yapılan klasik bir Osmanlı yapıtıdır. Yedi küçük, bir büyük odası olan kervansaray, Kemeraltı Mahallesi'nde bulunmakta ve günümüzde turistik eşya satışlarının yapıldığı çarşı olarak kullanılmaktadır.
c) İbrahim Ağa Camisi: Kemeraltl Mahallesi'ndeki cami; 1789 yılında İbrahim Ağa tarafından yaptırılmış, tek kubbeli ve şadırvanlı Osmanlı "önemi eseridir.
d) Sarıana Türbesi: Marmaris İlçe merkezinde, denizcilere ve balıkçılara uğurlu gelen kehanetleriyle ünlü Fatma Ana'nın (Sarıana) restore edilmiş türbesi bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi'nden önce, Sarıana'nın hayır dualarını aldığı ve elini öptugu ifade edilmektedir.
C.- MÜZELER 1.- Marmaris Müzesi Marmaris Kalesi, 1980-1990 yılları arasında restore edilerek 18 Haziran 1991 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Yedi adet galerisi bulunan kalenin, iki galerisinde; Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemleri'ne ait amphoralar, pişmiş topraktan yapılmış kandiller, cam eserler ve sikkelerden oluşan arkeolojik eserler sergilenmektedir. Etnografya galerisi ise, "Türk Evi" şeklinde düzenlenmiş ve burada günlük yaşamla ilgili eşyalar gösterime sunulmuştur. Kalenin diğer mekanları, Marmaris'teki kültürel ve sanatsal etkinlikler için kullanılmaktadır.